ЦИК предвижда 10 млн. лева за подготовка и провеждане на местните избори

Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв.

от БГНЕС
15:29, 01.09.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
ЦИК предвижда 10 млн. лева за подготовка и провеждане на местните избори

От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните.

За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 за обучение на членовете на избирателните комисии.

От 2 септември ЦИК започва да приема документи за участие в предстоящите избори за общински съветници и кметове.

Желаещите да се включат в местния вот на 27 октомври партии и коалиции могат да се регистрират всеки ден от 09.00 до 17.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I”) , а крайният срок за това е 11 септември.

Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.

Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии.

От ЦИК припомнят още, че на предстоящите наесен избори действа правилото за уседналостта. Съгласното него, както избирателите, така кандидатите трябва да са живели с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място за период не по-малък от 6 месеца преди датата на изборите.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дориан вече е ураган от пета категория
Дориан вече е ураган от пета категория
Университетска болница инвестира 1 млн. лв за нови паркинги и парк в Русе
Университетска болница инвестира 1 млн. лв за нови паркинги и парк в Русе