НОВИНИ

Цвета Караянчева се срещна с японския премиер Шиндзо Абе

Възможностите за увеличаване на японските стратегически инвестиции в България и търговския стокообмен обсъдиха на среща в Токио председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът на Япония Шиндзо Абе. От Токио предават специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:30, 20.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Опитен стратег във вътрешната политика и предпазлив и прагматичен дипломат в международен план. Така анализатори определят японския премиер Шиндзо Абе. Пред него българските депутати отново подчертаха, че Япония е важен инвеститор за страната ни.

Цвета Караянчева: Ще се търси възможност японски компании да участват в инфраструктурни проекти в страните от Западните Балкани. Българските депутати дадоха висока оценка за японската позиция за интеграция на страните от региона и за единна и силна Европа. Обявената от Шиндзо Абе японска инициатива за сътрудничество с държавите от Балканския регион съответства и с българските приоритети.


;

Шиндзо Абе влиза в историята като най-младият премиер на Япония. Той начерта план за икономически подем на страната. Търпи критики обаче, че този план е в полза на големите компании и не е достатъчно ефективен за обикновените хора.


;

Едно от предизвикателствата пред японския премиер е големият държавен дълг на страната. Въпреки това обаче кабинетът на Шиндзо Абе за поредна година предвижда ръст на разходите в бюджета. Една от причините е нуждата от повече средства за отбрана заради случващото се в Северна Корея. Друг мотив е натискът върху социалната и здравната система в Япония, заради застаряващото население на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата иззе 427 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ
Спецпрокуратурата иззе 427 000 лв. от банкова касета на главния секретар на ДАБЧ
​Полицай беше нападнат с нож в центъра на Брюксел
​Полицай беше нападнат с нож в центъра на Брюксел