НОВИНИ

Туристи замърсяват с боклуци района на Седемте рилски езера

Голяма част от посетителите на Седемте рилски езера замърсяват района като изхвърлят найлонови торби и остатъци от храна. За да бъде опазена защитената територия около лифта за езерата от Дирекция "Национален парк Рила" са поставили табели, забраняващи паленето на огньове и изхвърляне на отпадъци. За спазването на забраните следят дежурни служители.

bnt avatar logo
от Десислава Малинова
12:40, 19.08.2018
5318
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Част от седалковата въжена линия от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера" попада на територията на Национален парк "Рила", а другата част се стопанисва от частно дружество.

Роси Краева, турист: Преди да има лифт, беше много по-чисто. Сега, колкото и да е, много хора, много боклуци. Трябва да се пази, да е чисто, защото е много важно.

Янко Янков, турист: Имам си найлонов плик, в който всичко, след приключването на прехода ми ще се свали долу, в града.

Управителят на фирмата, която стопанисва седалковата въжена линия каза, че фирмата отговаря за чистота на площадката около лифта.

Славейко Стайков, управител на въжената линия: Затова тука сме разположили доста контейнери. Има и голям контейнер, който общината, мисля че два пъти в седмицата ,изнася. А под самия лифт един път до два пъти в седмица, персонала на лифта слиза пеша.

В летните месеци ежедневно езерата се посещават от около 500 туристи, през почивните дни броят им достига до 2- 3 000. От Национален парк "Рила" казаха, че следят ежедневно за чистотата в района на защитената територия.

Стефан Кирилов, Дирекция "Национален парк Рила": На Седемте рилски езера почистването е задължение на Дирекция "Национален парк Рила" и разбира се , по установените правила - внасяш и изнасяш, разчитаме на добросъвестни туристи да спазват установените правила, да не се замърсяват водите, земите, на територията на Национален парк "Рила".

Всяка година от парка организират кампании за опазване на околната среда с участието на доброволци. Следващото почистване ще бъде на 15 септември. Маркираните екопътеки ще бъдат оформени, за да спират туристопотока по алтернативните трасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишна ученичка става преподавател за ваканцията в Равадиново
16-годишна ученичка става преподавател за ваканцията в Равадиново
Нов трус в Индонезия
Нов трус в Индонезия