НОВИНИ

Турски съд прати в затвора френски журналист

Френският журналист Лу Бюро бе арестуван вчера в град Шърнак в Югоизточен Анадол, а днес с решение на местния съд бе пратен в затвора. Бюро е обвинен за връзки с терористична организация, подпомагане и укриване на нейни членове. Той е пристигнал от Франция в командировка, посетил е Шърнак, а вчера е поискал да премине през граничния пункт Хабур, за да отиде в Иракски Кюрдистан. Задържан е от граничната полиция.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:20, 02.08.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света
турски съд прати затвора френски журналист

Сведенията за ареста и решетките за поредния чуждестранен журналист, опитващ да работи на терен в Турция, са изключително оскъдни.

Бюро е в затвор от типа Т в Шърнак. Този вид места за изтърпяване на наказанията са построени във всички големи градове в Турция предимно заради недостатъчния капацитет на старите налични. Според сайта на турското правосъдно министерство килиите са с по 8, 3 и 1 легла, системата за сигурност е от най-висока степен – ползва се очна биометрия, вратите са сензорни, снабдени със скенери, жандармерия осигурява засилената охрана. В акаунта си в Туитър Лу Бюро е посочил, че е учил журналистика в Кайро и Брюксел, владее арабски език и работи за TV5Monde и ArteJournal. Сред фото публикациите в социалната мрежа е карта на района на сирийския град Ракка, съседните му военни бази и разположението на силите на кюрдите и ислямските джихадисти.

В средата на юни т.г. Турция върна на Франция журналиста от Нешънъл джиографик Матиас Депардон. Той бе арестуван на 8 май в югоизточния град Батман по време на снимки, а двете му камери и един фотоапарат бяха конфискувани от турските власти. Седмица по-късно Депардон започна гладна стачка, а по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел френският президент Еманюел Макрон настоя пред турския си колега Реджеп Ердоган за незабавната му депортация. Това се случи след месец престой в затвора в Газиантеп първоначално в единична килия, а после в компанията на други двама задържани.

Депардон е бил командирован от „National Geographic“ и когато снимал строителството на новия град Хасанкейф, при него се явили полицаи, които поискали да узнаят какво точно прави. Той им представил паспорта и международната си журналистическа карта, последвала проверка на самоличността и дейността му като фотограф. Справка в интернет показала, че преди това е снимал сраженията между “Ислямска държава“ и ПКК в иракския район Мосул. Веднага му е било повдигнато обвинение за пропаганда в полза на терористите, а в полицейския участък в Батман по нареждане от Анкара обявили служебната му карта за вече невалидна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и НАТО приветстваха подписването на Договора за добросъседство
САЩ и НАТО приветстваха подписването на Договора за добросъседство
Роденото в самолет бебе е от Пазарджик
Роденото в самолет бебе е от Пазарджик