НОВИНИ

Творци от различни епохи в „На първия ред на историята" по БНТ2

Тази неделя (20 януари) документалната поредица на БНТ2 „На първия ред на историята“ среща зрителите с доц. Стефан Тъпанов – един от най-изявените реставратори у нас, университетски преподавател изследовател и с творчеството основоположника на Банската художествена школа и на прочутия зографски род на Молерите. Трипоколения творци - Тома Вишанов, синът му Димитър и внукът му Симеон, посвещават 55 години за изографисването на църквата "Света Троица" в Банско.

творци различни епохи първия ред историята бнт2
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 18.01.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Документалната лента на регионалния телевизионен център – Благоевград ни връща 250 години назад, във времето на една епоха, в която творчеството на гениалните зографи Молерите, е във своя апогей и разкрива величието на възрожденското изкуство, запазено и до днес.

Иконописното наследство на Молерите се изучава в най-авторитетните европейски центрове за монументална живопис, а творбите им в Рилския манастир, Банско и в храмовете в Югозападна България и до днес крият загадки за специалистите.

Банските зографи надскачат каноните на теологическата схоластика и издигат човешкия копнеж към Бог. Лицата на техните светци са пълни с живот - земни, топли и чувствени - далеч от традиционните за средновековната иконопис аскетични образи.

Автори на филма са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на лентата. Оператор е Димитър Балджиев.

Гледайте документалния филм „На първия ред на историята: доц. Стефан Тъпанов с Молерите“ в неделя (20 януари) от 15:00 часа по БНТ2!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малолетни потрошиха 16 коли в автоборса в Шумен
Малолетни потрошиха 16 коли в автоборса в Шумен
Гледат мярката за неотклонение на обвинения за убийството в „Банишора”
Гледат мярката за неотклонение на обвинения за убийството в „Банишора”