САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Тютюневият склад до Сточна гара в Пловдив е опасен и може да се срути

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов заяви, че сградата е опасна и администрацията ще обжалва решението на пловдивския съд пред ВАС. Единствено се ръководим от безопасността на хората, но сега няма как да я гарантираме, коментира той. Според Стаменов складът на бул. "Христо Ботев" няма статут на паметник на културата и за това има потвърждение от НИНКН.

от Агенция"Фокус"
14:37, 17.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
тютюневият склад сточна гара пловдив опасен срути

По думите му преди време сградата е претърпяла пожар, а от нея към момента са останали само стени. „Предшественикът ми е направил заповед за премахване на тази сграда, тъй като тя представлява опасност за увреждане на живота и здравето на преминаващите там. Собствениците на сградата са три юридически лица, но реално две физически лица са носители на правото. Единият възразява срещу тази заповед по законов ред и обжалва в съда. Съответно Административният съд се е произнесъл, че има някакви пороци в тази заповед. Аз смятам, че това не е така. Затова в законоустановения срок ще обжалвам на по-висока инстанция – на Върховен съд. След решението ще стане ясно дали направената заповед наистина има пороци и трябва да падне или ще бъде потвърдена и собствениците на сградата ще бъдат поканени доброволно сами да премахнат сградата“, обясни Георги Стаменов.

Районният кмет добави, че тютюневият склад до Сточна гара не е паметник на културата. „Тя е в ансамблов такъв, което ще бъде елемент в проектирането на новата сграда, за да може да се запази автентичността на този район“, посочи Стаменов. Той смята, че при подготовката заповедта за премахване на сградата и при подписването й експертите са си свършили работата достатъчно добре. „Ние като администрация сме длъжни да осигурим една безопасна среда за нашите съграждани. Нормално е ние да искаме да го направим, заради което ще обжалваме на Върховен съд“, каза още кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов. Според него в този си вид тютюневият склад до Сточна гара представлява „язва“ в центъра на града.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха 7 граничари от „Дунав мост” за организирана престъпна група
Задържаха 7 граничари от „Дунав мост” за организирана престъпна група
Със 77 гласа за парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за 2017 г.
Със 77 гласа "за" парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО за 2017 г.