НОВИНИ

Тютюнопроизводители протестираха срещу обложени с данък субсидии

Тютюнопроизводители от Хаджидимово протестираха срещу обложените с данък пари, които са получили във вид на субсидии. Земеделците твърдят, че не са уведомени навреме при получаването на помощите, че трябва да ги декларират и да заплатят дължимия данък.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
16:48, 17.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Стоян Войнов е земеделски производител от Хаджидимово. До миналата година отглеждал няколко декара тютюн. Преди дни получава писмо от Националната агенция за приходите, с което е информиран че трябва да декларира средства получени под формата на субсидии.

Стоян Войнов: Сумата не е голяма, която я получавам, до сега не съм плащал, сега получавам писмо, че трябва да отида в НАП. Не е проблем, аз ще платя, но в края на краищата ако наистина това не трябва да се плаща, партиите не са си платили, пък искат ние да плащаме, нали това е субсидия, ако е субсидия защо те не плащат, пък ние да плащаме?!

Повечето тютюнопроизводител, които се събраха на протеста в Хаджидимово са притеснени, че няма от къде да намерят средства за да платят изненадващия за тях данък.

Иван Бозов: От къде ще ги намерим тези пари, нямам, трябва да ида на търг да се продам та да платя иначе не става, откъде?!
Иван Сабахлъков, председател на Сдружение "Басма": 85 милиона са раздадени под формата на помощи за преориентиране на 42 000 тютюнопроизводители, между тях са раздадени тези помощи, значи всеки трябва да върне 10% от сумата която е взел.

Заради ниските изкупни цени на тютюна и честите забавяния на плащанията от страна на фирмите към производителите през последните години, в района на Гоце Делчев все по-малко хора отглеждат тютюн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов подкрепи граничарите, обвинени за убийството на турски бракониер
Каракачанов подкрепи граничарите, обвинени за убийството на турски бракониер
ДРУГИТЕ новини: Изкуствен интелект в магазина
ДРУГИТЕ новини: Изкуствен интелект в магазина