НОВИНИ

Учени от Пловдив разработват интелигентни роботи

Учени и студенти от филиала на Техническия университет в Пловдив за първи път разработват интелигентни роботи. Посредством вградени сензори иновативните машини ще могат да вземат решения и да предприемат конкретни действия, съобразявайки се със заобикалящата ги среда.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
06:53, 23.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Вграждането на изкуствен интелект в роботите цели машините да могат да извършват дейности, които досега са изпълнявани от хора.

Проф. Андон Топалов, катедра „Системи за управление“ на Технически университет – Пловдив: "Роботите са много интересен обект, който можем да тестваме, да изследваме алгоритми, поведения".

Учените работят в няколко направления. Целта при въздушните роботи е да се осигури автоматично управление на полета.

Проф. Андон Топалон, катедра „Системи за управление“ на Технически университет – Пловдив: "Като излети дронът, той има поставена задача да отиде до дадена цел, заобикаляйки непредвидими препятствия, без да влиза в колизии, и да пристигне в определената зона".

Някои от машините могат да бъдат насочвани и от жестове - като роботът на Мариан, който може да отстранява препятствия, повдигайки обекти.

Мариан Мермерян, студент в Технически университет – Пловдив: "Неговото управление може да бъде предварително определено чрез програма или да работи в реално време, посредством сензори за движение".

Машините могат да откриват и замърсени области.

Васил Попов, докторант в Технически университет – Пловдив: "В лабораторията има едно замърсено петно, което трябва да бъде проследено от робота и следователно да се изработи някакво поведение".

В момента Васил се занимава с инсталацията на лазерен далекомер върху мобилен робот.

Васил Попов, докторант в Технически университет – Пловдив: "Целта е да се направи една карта на стаята и по този начин да се отработи поведение".

Работата на учените продължава в посока за първи път човек и робот да се трудят един до друг и да споделят обща среда. Човек може да отмести робота, ако му пречи, но след това машината ще продължи по пътя си, за да довърши възложената ѝ задача.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се президентът Румен Радев да представи екипа си
Очаква се президентът Румен Радев да представи екипа си
Теглиш бърз кредит, начисляват ти лихва свеж въздух
Теглиш бърз кредит, начисляват ти лихва "свеж въздух"