НОВИНИ

Ученици от Велико Търново приготвиха последната вечеря на „Титаник"

Ученици от гимназията по туризъм във Велико Търново сготвиха това, което са вечеряли в последната вечеря на „Титаник". Повече от месец младежите проучвали точните рецепти, по които готвачите приготвили ястията за пътниците, часове преди корабът да се разбие. Екзотичните ястия учениците сервирали на над 100 директори на различни елитни училища навръх 106 - тата годишнина от потъването му .

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 26.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Учениците от гимназията по туризъм разказват, че по време на последната вечеря на кораба „Титаник" майсторите-готвачи сервирали различни менюта на пътниците от трите класи. Най-сложно било 10-степенното меню на първа класа.

Йорданка Петрова - ученик: Най- интересните ястия може би са гълъбите със салата, фоа гра с целина - това са приготвени по специален начин патешки или гъши дроб. Агнешкото с ментов сос, печената пуйка с боровинков сос.

Учениците успели да открият някои от оригиналните рецепти на ястията и приготвили сами част от тях.

Янислав Василев - ученик: Приготвихме говеждо филе, то е от вечерята на първа класа и десерта на втора класа приготвихме кифлички от многолистно тесто със смокиново сладко. Филето се приготвя като правим смес от горчица, розмарин и мащерка.

Докато проучвали менюто от последната вечеря, учениците открили и някои малко известни факти за „Титаник".

Йорданка Петрова - ученик: Един интересен факт е, че в момента на трагедията, пекарят е бил с много високо количество алкохол в кръвта и благодарение на това е оцелял два часа и се е спасил. През първите месеци на 1912 оркестърът, който свири на Титаник, е бил в България, за последно е свирил в София, след това се качва на Титаник и така и не се връща.

Подготвяйки вечерята, учениците научили и за историята на двама от българите, които загинали на кораба, а години по-късно децата им се срещнали, влюбили и остарели заедно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си три години и прибирал пенсията ѝ
Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си три години и прибирал пенсията ѝ
Истински трансформърс: Робот се превръща в кола само за минута
Истински "трансформърс": Робот се превръща в кола само за минута