НОВИНИ

Ученици в Пловдив влизат в училище само с чип

Учениците от пловдивското училище "Патриарх Евтимий" вече влизат в час с персонален чип. За по-малките устройствата приличат на гривни, а гимназистите използват карти. Такива са предвидени и за персонала. Това е първото учебно заведение в града със специален пропускателен режим.

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 19.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Чиповете имат персонален номер. Така учениците и служителите не могат да си ги разменят. Основната задача на тази система е да се повиши сигурността.

Любка Йоновска – главен учител в СУ „Патриарх Евтимий”: Преди родителите имаха достъп до двора на училище и по определени за тях основателни причини и в самата сграда на училище и беше по-трудно да се контролира кой влиза, кой излиза, кой се легитимира, кой – не, кой бърза. Сега това е невъзможно, така че това всъщност осигурява спокойствието за децата и най-вече и за родителите.
Нели Ангелова: С новия режим достъпът на външни хора е наистина много ограничен.
Иван Политов – охранител: Повече сигурност дава, защото дворът ни е голям, децата са много и когато са излели в междучасие било, било когато си тръгват от училище, тук се събират много децата и като влязат и много родители и ние не можем да разберем кой родител кое дете взима.

Родителите се обявиха „за” по-големия контрол.

Инвестицията е за 30 хиляди лева. Родителите и гостите ще влизат с оборотни чип карти, след като бъдат записани в книгата за посещения. В случай на бедствие или евакуация има обозначени аварийни изходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсете работа в чужбина само чрез легализиран посредник, съветват от Анимус
Търсете работа в чужбина само чрез легализиран посредник, съветват от "Анимус"
Децата в Русе масово са с кариеси
Децата в Русе масово са с кариеси