Украйна обвини Русия, че блокира пристанища в Азовско море

Украйна обвини Русия, че налага блокада на двете й големи търговски пристанища в Азовско море - МариУпол и Бердянск. Според украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян за последната седмица нито един украински кораб не е бил допуснат до пристанищата през Керченския пролив. Омелян посети Мариупол, където през последните кризисни дни Украйна подсилва и военните си подразделения.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:45, 03.12.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Седмица след военния сблъсък между руски и украински кораби на входа на Керченския пролив работниците на пристанището в Бердянск казват, че пристигат по-малко кораби.

Виталий Синхур, докер, пристанище Бердянск: "По-малко кораби идват в пристанището, много по-малко. Два пъти по-малко, със сигурност".

След руската анексия на Крим преди 4 години Бердянск и Мариупол остават двете най-големи украински пристанища в Азовско море - единствена морска връзка с индустриалните райони на страната и изход за износ на ценни суровини. Според министъра на ифраструктурата Володимир Омелян сега те са под руска блокада.

Владимир Омелян, министър на инфраструктурата: "От миналата неделя на Керченския пролив е наложена истинска блокада. Нито един кораб с товари към или от украинските пристанища в Азовско море не е допуснат от руснаците."
;

Русия твърди, че проливът работи в нормален режим и отрича обвиненията. Двете украински пристанища са в областите, където е обявено военно положение заради опасения от руска супопътна атака. Киев твърди, че Русия иска да завземе Бердянск и Мариупол и през последните дни подсилва района с военна техника, включително танкове.

Според руски медии, впрочем, Украйна строи военно-морска база в Бердянск. като една от версиите за инцидента в Черно море на 25 ноември е, че Русия се е опитала да спре украински бойни катери, предназначени именно за базата в Бердянск.

Игор Йекакий, капитан на влекач: "Винаги съм бил против тази война защото съм родом от Мариупол и много, много ме боли от това, което се случва. Работя в пристанището повече от 30 години - започнах като моряк и постепенно се издигах. Не съм си представял това, което се случва, и в най-лошите си сънища".

След сблъсъка в Черно море Русия плени 24 украински моряци и три кораба, а Украйна въведе военно положение в 10 области и забрани достъпа в страната на мъже от Русия на възраст от 16 до 60 години. неспокойствието остава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка
7 пострадали и 6 арестувани при масов бой в Люлин
7 пострадали и 6 арестувани при масов бой в "Люлин"