НОВИНИ

УНИЦЕФ: Неравенството между децата се увеличава драстично

Броят на децата, които не ходят на училище, постоянно расте, детските бракове не намаляват от десетилетия и милиони малки деца ще умрат от болести, подлежащи на превенция към 2030 г., ако не се води борба с глобалната бедност, гласи годишният доклад на УНИЦЕФ.

bnt avatar logo
от БТА
07:54, 28.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света
уницеф неравенството децата увеличава драстично

При бедните деца вероятността да умрат преди да навършат 5 години е два пъти по-висока от тази при децата на богати семейства, се казва в документа, публикуван днес. Ако не се предприемат действия, 69 милиона деца ще умрат преди да навършат 5 години от предотвратими причини до 2030 г., повечето в Африка южно от Сахара.

Девет от десет деца в този район ще живеят в крайна бедност, което означава с по-малко от 1,90 щатски долара дневно. Бедните момичета два пъти по-често биват омъжвани на детска възраст от момичетата на богати семейства. "Някои от големите предизвикателства, пред които сме изправени, като бежанците и мигрантите, са свързани с неравенствата и бедността", заяви заместник изпълнителният директор на УНИЦЕФ Джъстин Форсайт. "Намаляване на неравенствата ще е добро за децата, но също и за предотвратяване на бъдещи кризи", добави той.

В доклада, озаглавен "Положението на децата в света", се отправя призив да се разширят усилията за образование на децата. Посочва се, че ако детето ходи на училище, всяка допълнителна година образование му носи средно увеличение от около 10 на сто на доходите, които ще получава като възрастен. Около 124 милиона деца не посещават начално и основно училище. Техният брой се е увеличил с около 2 милиона от 2011 г. досега, сочи докладът.

Децата, родени от образовани майки, са с три пъти по-малка вероятност да умрат от децата на необразовани майки, много повече от тях ходят на училище, не се женят на детска възраст и раждат деца по-късно. 250 милиона деца живеят в зони на конфликти, които засилват неравенствата, се казва в доклада на УНИЦЕФ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал. Стратиев: Повече камери на пътя и намаляване на максималната скорост по АМ
Ал. Стратиев: Повече камери на пътя и намаляване на максималната скорост по АМ
Грузия премахва наборната военна служба
Грузия премахва наборната военна служба