Ураган и градушка нанесоха щети в Северна България

Силна градушка и ураганен вятър нанесоха сериозни щети в Свищовско и Русенско. Има изкоренени дървета, скъсани електропроводи, унищожена е реколтата, наводнени са много имоти и пътища. Все още е преустановено движението на влаковете по трасето Левски - Свищов, заради пропадане на 200-метров насип под релсите в района на жп спирката в село Морава.

от Ивелина Белчева
18:06, 17.05.2019
10113
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Най-значителни щети нанесе стихията в Свищовските села Морава и Деляновци. Екипи на пожарната цял ден отстраняваха паднали дървета върху покривите на къщи. Спасителни екипи разчистваха пътя към село Морава от кални наноси. Бурята придружена с градушка е унищожила овощните дръвчета и зеленчуците в градините. Екипи на електроразпределителното дружество работят непрекъснато, за да отстранят авариите.

Еленка Крумова - жител на село Морава: В градината всичко е долу, пипер, домати, всичко е долу, заринато в кал. Много страшно беше. За малко беше, но беше ужас, отвсякъде хвърчаха клони, вятър, градът беше голям и силен.
Мария Флорова - жител на село Морава: Борът, който падна навънка, на улицата, скъса жиците и ми откачи конзолата на къщата.

Пороят е повредил и жп линията Свищов - Левски. Машинистът е успял да спре навреме и няма пострадали.

Стефан Димитров - началник на Кризисен щаб на община Свищов: Хората не можеше да бъдат извозени, да продължи влакът, трябваше да организираме към 12-12 и нещо автомобилен транспорт.

Силната буря снощи в Русенско напълно е съсипала селскостопанските насаждения.

Николай Николов - кмет на село Долна Студена: По моя информация, според земеделци, с които разговарях тази сутрин, между 70 и 80% от есенниците, всичко е заминало.
Георги Григоров- земеделец от село Долна Студена: Нямам застраховка на посевите, нямам доверие и на застрахователните компании.

Земеделците от община Ценово са отчаяни от големите щети, но смятат отново да засеят нивите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти
738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар