НОВИНИ

САЩ прекратиха търговските преференции на Турция

Съединените щати изваждат от днес Турция от схемата за търговски преференции, позволяваща безмитен внос на хиляди стоки на американския пазар. Програмата е за развиващите се страни и Белият дом мотивира решението си с равнището на икономическо развитие на Турция. Същевременно Вашингтон намалява митата за внос на турска стомана от 50 на 25 процента.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:45, 17.05.2019
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Турция вече не отговаря на критериите за участие в търговските преференции, обяви Вашингтон. Преразглеждането на статута ѝ започна през август на фона на дипломатически спор.

Турция посочва, че мярката противоречи на намерението на двамата президенти търговският стокообмен да достигне 75 милиарда долара.

По-високите американските мита за турски стомана и алуминий бяха средство за натиск върху Анкара за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в тероризъм. Пасторът беше освободен през октомври, но двустранните отношения останаха напрегнати, включително заради плановете на Турция да купи руско оръжие и различните интересите в Сирия.

Турция бе сред 120 държави в американската програма за търговски преференции. По нея през 2017 година Съединените щати са внесли близо 18 на сто от целия си внос от Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на заподозрения за убийства Стоян Зайков
Продължава издирването на заподозрения за убийства Стоян Зайков
Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2020 г.
Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2020 г.