НОВИНИ

Урок сред природата как да пазим горите

Ученици от Благоевград проведоха открит урок в Национален парк „Рила” и се обучаваха как да пазят горите от пожари. Децата научиха, че около 90% от пожарите в защитените територии са предизвикани от човешка небрежност – недобре загасен огън или изхвърлен фас от цигара, а само 10% са пожарите заради мълнии или скъсани жици.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
19:10, 06.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

В Национален парк „Рила” огън се пали само на обозначените за това места. В парка има и много табели с противопожарно съдържание. По време на открития урок децата се запознаха с тези основни правила и вече знаят как да пазят горите от пожари.

Тошко Атанасов
"За пожарите запомних, че трябва да си по-далеч от пожара, веднага да повикаш някой по-възрастен, който разбира да го потуши."
Александър Терзийски
"Да се обадим на телефон 112 и най-вече да бягаме далече и да потърсим помощ."
Стоян Симеонов, инспектор в НП „Рила”
"Дори и да се запали огън, ние трябва да сме сигурни, че сме го угасили задължително с вода. Единственото нещо при планинския пожар е да се ограничи, защото той много трудно се гаси, а най-вече да се ограничи т.нар. мерилизовани ивици. Прави се една ивица, една просека, за да не може да прехвърли пожарът от едното място на друго място.

Учениците се разходиха до най-високото дърво в резерват „Парангалица” – обикновеният смърч, висок над 55 метра, научиха какви са растенията, животните и забележителностите в защитената територия. Посещението на учениците бе част от образователна програма за превенция на пожари в защитените територии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС забрани на арбитражните съдилища да уреждат потребителски спорове
НС забрани на арбитражните съдилища да уреждат потребителски спорове
Музеят на руския импресионизъм гостува в София
Музеят на руския импресионизъм гостува в София