НОВИНИ

Музеят на руския импресионизъм гостува в София

Руският милиардер Борис Минц, който e на 62-ро място в класацията на Форбс за най-богатите руски бизнесмени, пристигна в България, за да покаже избрана колекция картини. Творбите са от неговия частен "Музей на руския импресионизъм". От 30 години руска колекция на такова ниво не е гостувала в Националната художествена галерия, съобщи директорката й Слава Иванова.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
19:04, 06.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Има един кръг художници от Източна Европа и Русия, които са малко известни и слабо изследвани, въпреки че създават прекрасни образци на импресионизма. "През отворените прозорци", както се нарича тази изложба, откриваме красива страница от руското изкуство на 19-ти и 20-и век.

Борис Минц - основател на Музея на руския импресионизъм
В Русия частните музеи не са много - около 10, но те не са музеи в юридическия смисъл на тази дума, може би само ние отговаряме на този термин. В официалното законодателство няма понятие "частен музей", но има понятие "частни културни учреждения" и това може би е достатъчно. Имаме проблеми, но срещаме разбиране в държавните институции. Идеята ни е да добавим знания за импресионизма в световен мащаб.

Кураторът на изложбата ни развежда из залите на среща със Серов и Коровин, Шемякин, Кончаловски, Грабар... Импресионизмът присъства дълго в развитието на руските художници, те дори са обвинявани във формализъм при социализма. И кураторът разказва невероятна история:

Юлия Петрова - директор на Музея на руския импресионизъм
По време на Втората световна война много художници - студенти и техните учители - са евакуирани в Самарканд и именно там, в дълбокия тил, рисуват свободно, създават своя общност, която не се интересува от повелите на социалистическия реализъм. Това ги бележи завинаги.



Предстои договаряне български импресионисти да бъдат представени в руския частен музей.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урок сред природата как да пазим горите
Урок сред природата как да пазим горите
Разговор за чудесата с Деян Донков в Извън играта
Разговор за чудесата с Деян Донков в "Извън играта"