НОВИНИ

Започва първият фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Испанската пианистка и композитор Адриана Кастийянос открива тази вечер първия фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка "Оле". Организаторите от Института Сервантес обещават бунтарски прочит на традиционните ритми от Иберийския полуостров. Преди да излезе на сцената на Независим театър София - Адриана се срещна с екипа на БНТ.

Айше Сали
от Айше Сали
12:22, 06.10.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Наричат я новата надежда на испанската музика и я нареждат до най-добрите пианисти на нейното поколение. Ариадна Кастейанос е на малко над 30, но вече има зад гърба си и статуетка "Латино Грами". Печели я през 2013 г. за албума Flamenco in Black&Whiе. И въпреки че фламенкото най-често се свързва с китарата, тя е избрала да изпълнява музиката от Андалусия на пиано.

Ариадна Кастейанос, пианистка: Научих много от китаристите, защото това е нещо ново - аз и още много малко хора свирим фламенко на пиано. Разликите са много, но в начина, по който свиря и се опитвам да се водя от ритъма, подражавам на китаристите. Бях на 3 години, когато за първи път чух фламенко. Беше на семеен празник. Влюбих се в тази музика. След това учих класическа музика и постепенно започнах да съчетавам двата стила.

Фламенко, джаз и електронна музика се срещат в последните й проекти. Това съчетание ще чуем и при откриването на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка.

Ариадна Кастейанос, пианистка: Когато говорим за развитието на испанската музика, в днешното фламенко има много повече импровизации. На фестивала искаме да представим точно това - модерно звучене и музика, която не е толкова комерсиална.

Адриана Катейянос излиза тази вечер на сцената на Независимия театър, а следващите ѝ концерти от фестивала са на 13 и 15 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едни от най-добрите коафьори с грандиозен спектакъл в София
Едни от най-добрите коафьори с грандиозен спектакъл в София
Митов пред БНТ: Няма основание за оставки заради кандидатурата на Георгиева
Митов пред БНТ: Няма основание за оставки заради кандидатурата на Георгиева