НОВИНИ

Увеличават се делата за домашно насилие

Над 23 000 нови наказателни и граждански дела са постъпили във Варненския районен съд през миналата година. 85 на сто от тях са приключени в тримесечен срок. Намаляват делата, свързани с трафик на хора, но се увеличават тези за домашно насилие, сочат данните в съда.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
19:40, 09.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

240 дела за домашно насилие са заведени през миналата година. Магистратите отчитат увеличение на молбите с искания за налагане или прекратяване на мерки за закрила на деца. Зачестили са случаите, в които се търси решение за децата, претърпели домашно насилие от родителите си.

"Но там по-скоро се забелязва опит на родителите да се решат споровете за родителски права по този ред, което в някои случаи е съпроводено и с действително упражняване на насилие, тъй като по дефиниция, ако единият от родителите упражни насилие над другия родител в присъствие на детето, това се счита и за насилие и над самото дете", определи Пламен Атанасов - ръководител на Гражданското отделение в Районен съд-Варна.

Варненският районен съд е едно от 5-те пилотни съдилища в страната, където работят специализирани съдебни състави за работа с непълнолетни. Във Варна предстои да бъде изградена "синя стая" за разпити на деца.

"В нея се извършват довършителни работи по повод на специалното оборудване, което трябва да бъде направено там", заяви председателят на Районен съд-Варна Ерна Якова.

"Синята стая" ще е извън сградата на съда. С децата там ще работят служители на полицията и комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР се обърна на пътя за Кулата, има жертви
ТИР се обърна на пътя за Кулата, има жертви
Мултимедийно образование
Мултимедийно образование