НОВИНИ

В Банско протестираха в подкрепа на проекта за втори лифт

Жители на курортния град пък се събраха край Симитли, за да потвърдят за пореден път желанието си за развитие на туризма в региона.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
19:44, 04.01.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Днес в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, също и граждани, протестираха срещу промяната в Плана за управление на НП „Пирин”. Те се обявиха срещу строителството на втори лифт и презастрояването на планината.

Протестиращите поискаха и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях „саботира основната функция на екоминистерството“ - да опазва природните богатства на България.

Жители от Банско, Разлог, Добринище и съседните населени места пък отново излязоха на протест, за да подкрепят решението на правителството за изграждане на втори лифт. Протестът отново се организира от сдружение „Бъдеще за община Банско” и е подкрепен от всички кметове на 14-те общини в Благоевградска област.

И днес хората се събраха на главен път Е-79 край Симитли. Точно в 19.00 часа те блокираха движението по международния път за Гърция. То бе възстановено преди няколко минути.

Хората разказаха, че са тук, за да подкрепят правителственото решение, с което се дава зелена светлина за развитието на Банско като световна ски дестинация и което решение дава старт за развитието на зимния туризъм в цяла България. Вижте повече в репортажа:

Изграждането на кабинков лифт не само ще реши проблема с опашките на Бъндеришка поляна и ще привлече повече туристи , но и ще даде възможност за по-екологичен достъп до планината, казаха хората на протеста.

Кметът на Банско Георги Икономов добави, че истинските замърсители на околната среда са автомобилите. Той от 2013-та година се опитва да намали движението им ,а единствената алтернатива според него втори кабинков лифт.

Кметовете на всички 14-сет общини в Благоевградска област са се подписали в декларация, с която подкрепят изграждането на втори лифт в ски зоната в Банско. Повечето от тях също бяха на протеста.

Тук на протеста край Симитли жители от Банско и региона се заканиха, че докато не видят реални действия за изграждане на втория кабинков лифт в курорта ще продължат с протестите, предаде репортерът на БНТ-Благоевград Антония Сукалинска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кражба на бижута за милиони във Венеция
Кражба на бижута за милиони във Венеция
Отбелязваме 140 години от Освобождението на София
Отбелязваме 140 години от Освобождението на София