НОВИНИ

В Берлин 8 март е за първи път официален празник

В германската столица Берлин, която има статут на самостоятелна провинция, днешният ден за първи път се отбелязва като официален празник. Миналата година управляващата коалиция от социалдемократи, леви и зелени реши тъкмо 8 март да бъде тържествен ден, на който да не се работи. В Германия жените все още получават по-ниски заплати от мъжете с цели 21%.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:23, 08.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

За първи път в Германия и единствено в столицата на Федералната република днешният ден се отбелязва официално. Досега празничните дни в страната имаха религиозна обвързаност, с изключение на националния

празник. Днес в Берлин 8 март имаше премиера.

Дилек Колат, сенатор по равнопоставеността в Берлин: Ако някои мислят, че равнопоставеността е периферна тема и вече е факт, то те бъркат. В ежедневието си жените често пъти се сблъскват с несправедливост".

Основният проблем жените срещат в професионалния си живот и то повече от 100 години, след като германската правозащитничка Клара Цеткин дава идеята за Международен ден на жената. Тогава най-важното настояване е било жените да могат гласуват. Днес празничният 8 март в Берлин изправи гостите на града пред други проблеми.

Улрике Брак, туристка: Бяхме малко изненадани, понеже не сме от Берлин и искахме да пазаруваме. Всичко обаче е затворено. Ако знаехме предварително, може би щяхме да се позитивно настроени".s

Според социологическо проучване повече от половината германци са съгласни берлинският пример да се последва на национално ниво и денят да бъде официален празник в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват отново Берлускони за корупция
Разследват отново Берлускони за корупция
Президентът Радев отправи поздрав към дамите по повод 8 март
Президентът Радев отправи поздрав към дамите по повод 8 март