НОВИНИ

В "Пирогов" извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка

За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена става на ръката на 37-годишен мъж. Операцията е направена преди два дни от екип на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката в "Пирогов".

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:26, 08.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Преди 10 години Цветелин Маринов наранил китката на лявата си ръка. Наложила се операция. И след нея мъжът имал проблеми .

Цветелин Маринов: Започна да боли много. Китката ме болеше,особено вечерно време след работа болката ставаше много неприятна и реших да потърся лекарска помощ и да видим какво става.

Гривнената става на Цветелин била износена. Имало опасност да загуби завинаги възможността да движи китката си.

Доц. Людмил Симеонов - началник Клиника по хирургия на ръката, УМБАЛСМ "Пирогов": Представете си движение само на пръстите. А китката е основа на ръката. Губи се голям процент и това е вид инвалидизация.

За да спасят ръката на Цветелин, лекарите решили да направят първата у нас и в Югоизточна Европа операция за смяна на гривнена става.

Доц. Людмил Симеонов - началник Клиника по хирургия на ръката, УМБАЛСМ "Пирогов": Това е една алтернатива, една опция и възможност хората да си запазят движенията, особено в по-млада възраст.

Екипът преминал специално обучение, а операцията продължила повече от 4 часа. От болницата казват, че вече няма да се налага български пациенти да пътуват до Англия или Швеция за смяна на гривнена става.

Цветелин Маринов: В България с рехабилитация и всичко останало, в пъти по-евтино ми излиза, отколкото да пътувам в чужбина.

Ставата е струвала на Цветелин около 5 000 лв. Мъжът вече си е у дома, но му предстои рехабилитация. Очаква се след около 3 месеца да може да движи ръката си нормално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие за правата на жените бе проведено в София
Шествие за правата на жените бе проведено в София
Светът отбеляза по различен начин Международния ден на жените
Светът отбеляза по различен начин Международния ден на жените