НОВИНИ

Амнистия: НС опрости дълговете на вероизповеданията на първо четене

Амнистия на неплатените задължения на вероизповеданията - от тях около 8 млн. лв на Главното мюфтийство. Това решиха на първо четене депутатите днес като приеха с гласовете на ГЕРБ и ДПС промени в Закона за вероизповеданията. Патриотите се обявиха категорично против.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 08.03.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Над 8 ,2 млн. лв дългове на вероизповеданията бяха опростени. От тях около 8,1 млн. лв са задълженията само на Главното мюфтийство. Патриотите възразиха остро и определиха опрощаването като прецедент.

Павел Шопов - депутат от Обединени патриоти, "Атака": От тук нататък се отваря една такава възможност за кой ли не - всеки може да поисква такива опрощавки.
Искрен Веселинов - Обединени патриоти, ВМРО: Аз предлагам да допълним името на закона и да го наречем Закона за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство. Той е вреден, той създава двоен стандарт.

Според Валери Симеонов, ДПС имали възможността да си платят 8-те милиона дългове.

Валери Симеонов - Обединени патриоти, НФСБ: Става въпрос за нещо друго - трябва да бъде показано на цялото Народно събрание, на цялото българско общество, че ДПС командва парада в България, че без ДПС нищо не става, че ДПС поставя условия, а всички останали ние трябва да ги изпълняваме. Ето това аз не мога да приема.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е един от вносителите на измененията заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, призова да не се делят хората на мюсюлмани и християни и отново припомни, че на Консултативния съвет за национална сигурност при президента е поет ангажимент за финансирането на вероизповеданията.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Нека не се заиграваме с етническия мир, защото крайни изказвания по тази тема могат да доведат точно до едно противопоставяне, което ние смятаме, че като държава- членка на ЕС не бихме и не трябва да го допуснем. Това, което правим днес, е да дадем стабилност на държавата и на вероизповеданията. Никой не е използвал рекет, за да сложа подписа си.

Финансовият министър припомни: целта на закона за вероизповеданията е да се намалят възможните външни влияния. Ако не се опростят задълженията на мюфтийството, то законът е неприложим, допълни Владислав Горанов.

Владислав Горанов - министър на финансите: През цялата примерно 2019 г., полагащата се за това вероизповедание субсидия нямаше да бъде достатъчна дори за покриването на тези задължения. Разбира се, те биха могли да бъдат реализирани чрез продажбата на религиозни имоти, но това е изключително чувствителна тема, а и в края на краищата без да омаловажавам размера на сумата, той представлява една относително малка сума, спрямо 40-те милиарда приходи в бюджета.

ДПС не участваха в дебатите в пленарната зала и отказаха коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът отбеляза по различен начин Международния ден на жените
Светът отбеляза по различен начин Международния ден на жените
Гърция изпраща 1000 бежанци в Португалия
Гърция изпраща 1000 бежанци в Португалия