САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

"Цвете за нея" - в памет на убити и в помощ на насилвани в дома си българки

Близки на пострадали от домашно насилие жени и деца понесоха прекършено цвете за Нея пред Народното събрание и призоваха всички съпричастни към проблема да го направят. Посланието е на Международния ден на жените да си спомним за всички насилвани или убити в дома си българки. Събралите се пред парламента жени поискаха и незабавни промени в Наказателния кодекс.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова Вера Александрова
16:46, 08.03.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, са се увеличили двойно. През 2018 г. у нас вследствие на домашно насилие са убити 32 жени . Сред тях е и 23-годишната Дарина, убита от мъжа си заедно с едногодишната им дъщеря Никол.

Ваня Министерска, майка на убитата Дарина: От началото на годината 4 жени са починали след домашно насилие, а домашното насили е следвие на общото насилие, на насилието на животните и насилието в училище, те вървят заедно.

Организаторите на инициативата настояват за още изменения в Наказателния кодекс. Те искат да отпадне условието жената системно да е измъчвана, за да се квалифицира домашното насилие като тежко престъпление.

Албена Белянова: Един мъж убил жена си, без предварително да я е тормозил, ще бъде съден за убийство, ако я е тормозил предварително, ще бъде съден за убийство по квалифицирания състав. И аз ви питам как се събират доказателства за такова нещо?

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи инициативата "Цвете за нея" и настоя още първото посегателство в семейството да се смята за престъпление.

Мая Манолова, омбудсман: Дали промените, които бяха направени в Наказателния кодекс са достатъчни, дали от тях не следва, че една жена трябва да бъде системно пребивана, или поне три пъти, за да бъде насилникът осъден и колко дълго се точат делата за убийство на жени в условието на домашно насилие.

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева смята, че приетите наскоро промени в Наказателния кодекс, лично внесени от нея, са първата стъпка, но трябват още.

Цвета Караянчева, председател на НС: Има още много какво да се работи върху превенцията и промените в Наказателния кодекс. Ще чуя конкретните им предложения, ще ги обсъдим със зам.- министри от правосъдието от вътрешните работи, защото това е недопустимо!

Криминализиране на психологическия тормоз и разкриване на още кризисни центрове за жени пострадали от домашно насилие поискаха още близките на жертвите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силата на жените в политиката и обществото
Силата на жените в политиката и обществото
След акцията в Орландовци: Обвинения за 14 души, двама от тях - полицаи
След акцията в Орландовци: Обвинения за 14 души, двама от тях - полицаи