НОВИНИ

В Бояна заседава българо-македонската комисия по въпросите на историята

Заместник-министър Георг Георгиев откри Петата среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония в резиденция Бояна.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:38, 10.04.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
бояна заседава българо македонската комисия въпросите историята

,,Много сме щастливи и се радваме, че успяхме да постигнем договорености по важни теми по отношение на съвместното отбелязване на празниците на Св. св Кирил и Методий, Св. Климент Охридски, Св. Наум и цар Самуил. Това е своеобразен успех по теми които по-скоро бележеха разделение, а сега вече намираме общ път, който не ни разединява‘‘, каза зам-министърът.

Георгиев подчерта, че в рамките на постигнатите договорености, касаещи теми като образование и култура са постигнати добри реализирани резултати, които от своя страна биха допринесли за изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

,,Тук искам изрично да подчертая, че основен акцент от работата на тази Комисия е общата ни история. Тук не говорим за ,,споделена‘‘ история, защото ние споделяме историята както със съседите си, така и с държави от цял свят. Общата история е това, което ни обединява и това, което ние търсим като основа в сътрудничеството и приятелството между държавите ни‘‘, добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Проверяват Валери Симеонов за имоти на занижени цени
Проверяват Валери Симеонов за имоти на занижени цени
Правителството предлага да се открие Висше военновъздушно училище
Правителството предлага да се открие Висше военновъздушно училище