НОВИНИ

В Брюксел европейските лидери ще обсъдят миграцията и сигурността

Европейските лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, се събират днес на среща на върха в Брюксел, за да обсъдят редица неотложни въпроси като миграцията, сигурността и отбраната и икономиката. Главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние ще запознае лидерите с първите резултати от разговорите с британския си колега Дейвид Дейвис.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:56, 22.06.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Срещата на върха в Брюксел се очаква с голям интерес, защото тя е европейският дебют на новоизбраният френски президент Емануел Макрон.

Преди всеки топ в Брюксел големите политически фамилии като Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и европейските либерали организират свои срещи, на които държавните ръководители обсъждат важните въпроси от дневния ред.

Либералите неколкократно поканиха центристката "Република напред" да се присъедини към тяхното семейство, но Емануел Макрон засега се въздържа да се обвърже с някое от големите европейски политически семейства. Той няма да присъства на нито една от политическите срещи.

За сметка на това в петък ще се срещне с премиерите на страните от Вишеградската група. В първия ден от среща на върха европейските лидери ще обсъждат миграцията и споразумението между ЕС и Турция. На дневен ред е и европейската сигурност и отбрана и задълбочаването на единния пазар.

На работна вечер те ще изслушат позициите на Тереза Мей по преговорите за Брекзит. След това тя ще напусне залата и европейските лидери ще изслушат главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние. Един от големите въпроси, който трябва да се реши на тази среща, е преместването на две от европейските агенции, които в момента се намират в Обединеното кралство - Агенцията по лекарствата и Европейския банков орган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на високо равнище между САЩ и Китай
Среща на високо равнище между САЩ и Китай
Днес решават наказанието на ритналия учителката си младеж
Днес решават наказанието на ритналия учителката си младеж