НОВИНИ

В "Денят започва": Как да опазим личните си данни?

Промени в закона за личните данни въвеждат нови защити, искането на ЕГН от администрацията и от фирми ще бъде силно ограничено. Предвижда се и въвеждане на ограничения в снимането на лични карти. И Фейсбук предлага нови защити на личните ни данни в социалната мрежа - предвиждат и пускането на ново приложение - за запознанства. Дискусия по темата в студиото на "Денят започва" с Албена Спасова, експерт по киберсигурност и Александър Кашъмов, адвокат, специалист по достъп до информация и защита на лични данни.

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 03.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Александър Кашъмов: Това, което целят измененията в Закона за личните данни е едно приобщиване към регламента, подготовка на българската институция, главно надзорната институция, Комисия за защита на личните данни, но и промяната на правилата в Закона за защита на личните данни така, че да може нашата правна среда да преминем към тази по-засилена защита.

Кашъмов припомни, че защитата на личните данни в България съществува от 2002 година, когато е бил приет Законът за защита на личните данни.

Той обясни, че това, което се предвижда и по регламент, и по закона е една по-засилена отговорност на администраторите на лични данни и ще се акцентира на личната отговорност на хората, които работят с такива.

Трудно е да се даде еднозначен отговор какво да правим и какво да бъде поведението ни в интернет, обясни експертът Албена Спасова. По думите й, най-важно е да знаем, че всичко е въпрос на личен избор - "ние сме тези, които избираме какво да споделяме и къде да го споделяме".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герджиков: Иванчева е действащ кмет, само съда може да я отстрани от длъжност
Герджиков: Иванчева е действащ кмет, само съда може да я отстрани от длъжност
Известни личности бягат в подкрепа на хора в инвалидни колички
Известни личности бягат в подкрепа на хора в инвалидни колички