НОВИНИ

В "Денят започва": Промените в ГПК търсят баланс между кредитори и длъжници

Има общ законопроект за промени в Граждански процесуалния кодекс. Днес ще бъде разгледан в пленарна зала - обединени са 4 законопроекта на ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и Воля, които носят ползи в защита на длъжниците, както и регулация в изпълнителното производство. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в студиото на "Денят започва". Гост по темата беше и Крум Зарков от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 17.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Десислава Атанасова изрази надежда, че до края на месеца ще бъдат гласувани промените, което ще отговори и на обществените очаквания.

Според Крум Зарков гласуването на този закон е едно от смислените неща, което депутатите от 44-тото НС правят. Той открои ролята на омбудсмана Мая Манолова, която е инициирала промените, тъй като в действащия ГПК от 2008 г. често хора са били съдени, без дори да знаят за това. Проблемите намериха решение, днес в зала можем да свършим нещо добро, даваме добри решения, тъй като запазихме интересите на малките длъжници, които да не се озовават в спирала от дългове. Дебатът ще продължи и в зала, от БСП бяхме поставили акцент върху банките като кредитор, които вадят бързо изпълнителни листа. Осигурили сме обаче по-големи защити в изпълнителното производство, за да могат хората да се защитават по-адекватно, заяви депутатът от левицата.

Търсим баланс между кредиторите и длъжниците, каза Десислава Атанасова. По думите ѝ има голям процент неизправни длъжници, които злоупотребяват с положението си. Тя изрази надежда за професионален дебат и в пленарната зала. Най-сериозно внимание е отделено на чл. 417 от ГПК, каза Атанасова.

Крум Зарков каза още, че действащият от 2008 г. ГПК е в интерес на по-бързо съдебно производство, но ощетява защитата на т.нар. "слаба страна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж от Велико Търново реставрира сам боен самолет
Мъж от Велико Търново реставрира сам боен самолет
Юлиан Ангелов: Признаването на малцинството е историческа справедлива истина
Юлиан Ангелов: Признаването на малцинството е историческа справедлива истина