В капана на грипа: Повече от половин България е в епидемия

Грипът продължава да настъпва. Повече от половин България е в епидемия. От днес тя е в сила за областите Разград и Велико Търново, а от утре ще бъде обявена и в Плевен и Русе. Областите Благоевград, Кюстендил и София -град ще бъдат в епидемия от понеделник. Учениците излизат в грипна ваканция.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:00, 25.01.2019
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Грипната ваканция в областите Благоевград и Кюстендил ще продължи до следващия петък, а в Разград до сряда. Учениците от областите София-град, Плевен, Русе и Плевен са в грипна ваканция от понеделник до 4 и в междусрочна на 5 февруари.

В последните дни около 20% от учениците в столичното 18-то училище отсъстват. Повечето учители вече са оформили срочните оценки и извънредната ваканция няма да се отрази сериозно на учебния процес.

Десислава Николова - зам.-директор на 18 СУ "Уилям Гладстон": "Не тече интензивен учебен процес в края на срока, И колегите винаги преструктурират."

Столичният кмет Йорданка Фандкъова съобщи във Фейсбук, че е получила над 3000 съобщения със заплахи, молби и петиции за обявяване на грипна ваканция.

;

Учениците също я очакват с нетърпение.

Андреа - ученик: Така стана по-добре, защото се сляха двете ваканции с тази грипната и междусрочната и така се получава повече време за почивка."
Крум - ученик: "Ще имам повече време да се подготвя за олимпиадата по химия и по физика."

Детските градини в София ще работят, но няма да се допускат болни деца.

д-р Данчо Пенчев - директор на Столична РЗИ: "Бих препоръчал на родителите, които имат възможност и които са в състояние да не пускат децата си на детска градина."

Здравните власти препоръчват и да се избягват масовите събирания в закрити помещения.

д-р Данчо Пенчев: "Културни, спортни, молове, обществен градски транспорт и при първите симптоми да си останат вкъщи."
;;

При първи симптоми столичани могат да потърсят помощ и в грипния кабинет на ВМА, където ще преглеждат безплатно на 29 и 30 януари.

д-р Гинка Делиева - Инфекциозна клиника - ВМА: "Говорим за остро начало на заболяване, висока температура, мускулна болка, главоболие, болка в очите, кашлица."

Хората, които не са имунизирани трябва да отидат на лекар в първите 48 часа след поява на първите симптоми.

д-р Гинка Делиева: "Тогава приложението на противогрипните лекарства помага. Ако се закъснее вече се наблюдават усложнения и лекуваме тях."

Най-честото усложнение е пневмонията. А белодробните и инфекциозните клиники в София са пълни, но при необходимост ще могат да приемат още пациенти увериха от столичната здравна инспекция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на Арапя и Алепу
Спешна проверка на ДНСК спря строителството на "Арапя" и "Алепу"
Последен ден на Световния икономически форум в Давос
Последен ден на Световния икономически форум в Давос