НОВИНИ

Депутатите изслушаха министрите Радев и Порожанов за чумата по животните

Освен по версията за нелегален внос на животни, в МВР работят и по хипотезата за умишлена зараза. Това обяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по изясняване на причините за разпространение на чумата по добитъка в Странджанско. Министър Радев и земеделският министър Румен Порожанов отчетоха пред депутатите предприетите мерки срещу болестта по животните. Министър Порожанов апелира да не се допуска възпрепятстване на вземането на втори проби, тъй като от резултатите ще зависят следващите действия.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:20, 20.07.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В рамките на близо час земеделският министър Румен Порожанов посочи в детайли какво се прави в борбата с чумата по дребния рогат добитък.

Той информира и за обезщетенията към засегнатите стопани, които вече са изплатени в селата Крайнево и Странджа.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Имахме определени комуникационни проблеми в първите дни със стопаните. Това сме го отчели. В понеделник на всички скотовъди от Шарково, на които са унищожени стадата, ще бъдат изплатени обезщетения. Това, което даваме, е не по-малко за една овца или коза е 190 лв. Това е доста над пазарната цена в момента.

Министър Радев увери депутатите, че в момента се прави най-доброто за справяне със заразата и всеки, който политизира случая, работи срещу гражданите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Всички служби работят по това да намерим причината. Важно е, след като успеем да се справим със ситуацията, в което не се съмнявам, да намерим причината. Да не ни изненада след някой друг ден или месец. Само, моля ви се, малко повече доверие и никакво политизиране. Грижата е обща. Това е криза. Не ни поставяйте в ъгъла вие, народните представители, от които очакваме подкрепа, най-малко защото и аз съм бил ваш колега.

От БСП посочиха редица пропуски в борбата с чумата като недостатъчни мерки за дезинфекция на стопанствата с вече ликвидирани животни, както и неправилно извършено загробване на животни.

Кристиан Вигенин - депутат, БСП: В закона е посочено, че това трябва да става на поне 2 м под земята. В с. Воден това не беше така. Видях кости и вълна, разнесена наоколо от животни, разровили труповете. Така се разпространява заразата.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Вчера разговарях с кмета на Болярово. Да, имало е пропадане на едно от загробените места, след което е засипано... няма да споря с вас дали е имало кости, но ще ви кажа, че самото място се засипва с препарат, който отблъсква включително и животните.

От ДПС разкритикуваха министрите, че Кризисният щаб е заработил твърде късно и това е била причината да забуксува борбата със заболяването в Странджа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световно събиране на двойници на Хемингуей
Световно събиране на двойници на Хемингуей
Меркел приветства срещата между президентите Тръмп и Путин
Меркел приветства срещата между президентите Тръмп и Путин