НОВИНИ

В новия германски парламент ще има повече депутати от мигрантски семейства

В новия германски парламент бяха избрани повече депутати от мигрантско потекло, отколкото на последните избори, но броят им все още е по-нисък, отколкото сред населението на страната, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:17, 28.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
новия германски парламент повече депутати мигрантски семейства

В предишния Бундестаг депутатите от мигрантски произход бяха 5,9 на сто, а в този - 8 на сто, по данни на групата за интеграция на мигранти "Медиендийнстес интеграцион". Това обаче е под средното за страната. Според данни на Федералната статистическа служба, през 2015 г. около 11,5 на сто от населението на страната е произлиза от негермански семейства.

Над една трета от новите депутати от мигрантски семейства са от други страни на ЕС, съобщава "Медиендийнстес интеграцион". Около една четвърт имат корени в Турция.

Най-голям е делът на депутатите от мигрантски произход сред левоцентристките партии - те са 18,8 на сто от депутатите на социалдемократите и на Зелените. Сред депутатите от подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия те са 6,3 на сто. Най-нисък е броят им сред консерваторите на управляващата коалиция - само 2,9 на сто от депутатите на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) са от мигрантски произход.

Дори дясната популистка партия Алтернатива за Германия има повече депутати от чуждестранен произход. Около 7,5 на сто от парламентарните представители на Алтернатива за Германия могат да проследят произхода си до страни от Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къщата музей на Димитър Димов в София отново отваря врати за посетители
Къщата музей на Димитър Димов в София отново отваря врати за посетители
И премиерът настоя да бъдат гарантирани правата на малцинството ни в Албания
И премиерът настоя да бъдат гарантирани правата на малцинството ни в Албания