НОВИНИ

Как да постим здравословно

От понеделник вярващите християни спират консумацията на месо в очакване на Великденския пост. Той започва след Сирни Заговезни, когато се спират всякакви животински продукти. Как да постим здравословно, така че да не лишаваме организма си от важни храни и кои са най-честите грешки при 40-дневното въздържание - провери Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:14, 18.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Постенето и най-вече отказването от месо ни подготвя за лятното приемане на растителна храна, а тя ни прави по-жизнени, изпълнени с любов и милосърдие. Много хора обаче се плашат от дългите пости, защото ги свързват с лишение от любими храни и отслабване на организма.

Най-подходящите храни за пости са ядките, пресните и сушени плодове, маслините, зеленчуците, варивата. Не по-малко предпочитани са пресните салати, спанакът, копривата. Тестените храни са без яйца и мляко, алкохолът се изключва.

Според диетолозите добре подбраното и правилно комбинирано растително меню е по-пълноценна и лесноусвоима храна за организма от месните и млечните продукти. С постите трябва да внимават единствено хората със здравословни проблеми.

Д-р Радин Цонев - гастроентеролог: Много хора имат хронични заболявания на храносмилателната система, които не са съвместими с постенето - примерно чревни заболявания, колити, дразнимо дебело черво... при тях постенето не е желателно, защото може да доведе до допълнително дразнене на дебелото черво.

Една от грешките при постенето е липсата на разнообразие, а също така и неправилното захранване след това и обилното хапване по Великден, което силно товари организма.

Проверката ни из столичните магазини показа , че с наближаването на постите се увеличава търсенето на растителни храни и биопродукти.

Ивелин Манолски - управител на биомагазин: Боб, маслини и киноа от варивата- това най - много се купува.После са другите продукти - елда,нахут, леща.

Християнските пости са още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни постил в пустинята. Същото сторил и Исус Христос. За християните най-значим е Великденският пост, полезен за тялото и за душата.

Постите са не само въздържание от храна.Целта им е и духовното ни израстване.Затова преди Великден максимално трябва да избягваме гнева, обидите, осъждането на другите и да се опитаме да правим повече добри дела.Така ще се подготвим за посрещането на Светлото Христово Възкресение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли още един континент на Земята?
Има ли още един континент на Земята?
Шествието Луковмарш се състоя, въпреки забраната на общината
Шествието Луковмарш се състоя, въпреки забраната на общината