НОВИНИ

Събития в столицата по повод 144-годишнина от гибелта на Левски

Със серия от събития и в София утре ще бъде отбелязана 144-та годишнина от обесването на Васил Левски. Още днес столичани и гости на столицата започнаха да поднасят цветя пред паметника на Апостола. Утре от 17.00 часа ще започне панихида в памет на Левски в храма „Света София”. След това ще се проведе литийно шествие, което ще започне от храма "Света София” до паметника на Васил Левски.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:14, 18.02.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

И тук от 18.00 часа ще започне възпоменателната церемония при засилени мерки за сигурност. Ще има ансамблови изпълнения, както и стихове за Левски, поднасяне на венци и цветя.

По повод годишнината от гибелта на Апостола, 2 от музеите в старата столица Велико Търново днес работиха безплатно.В тях може да се видят снимки на Левски и оригинални документи свързани с дейността му за освобождението на България.Единият от музеите е единствен по рода си у нас - той представлява Затвор , в който са били оковани и измъчвани българските революционери.

Ето какво казаха пред камерата ни някои от посетителите на изложбата:
- Имайки предвид, че Левски прекарва един от последните си часове в сградата на Търновския затвор – това е едно сакрално място!
- В съвременността няма идеали и все пак е добре да си намерим в историята. Нека на този ден всеки си спомни за един от авторитетите в нашата история!

Д-р Светла Атанасова – РИМ Велико Търново: "Тук той пребивавал в края на месец декември 1872 година. От залавянето му в Ловеч и отвеждането му в Търновския затвор. Той е бил докаран окован тук, в самостоятелна килия.

Утре ще има ограничения за паркирането на автомобили, както и за движението им в центъра на София:
От 08.00 до 18.00 часа утре се забранява паркирането на пл. „Николай Гяуров” и на ул. „Московска” между ул. Раковски” и бариерата на английското посолство.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки в някои части на булевардите „Васил Левски”и „Янко Сакъзов”.
Забранява се влизането и в някои части на следните улици „Оборище” „11-ти август” „15-ти ноември” и улица Дунав.
От 14.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в някои части на бул. „Васил Левски” , бул. „Янко Сакъзов” и ул. „Врабча”.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общината не е издала разрешение за провеждането на Луковмарш
Общината не е издала разрешение за провеждането на "Луковмарш"
Реформаторите представиха управленската си програма
Реформаторите представиха управленската си програма