НОВИНИ

Връща ли се призракът на Грекзит?

В понеделник финансовите министри от еврозоната се събират за оценка на напредъка на Гърция в изпълнението на условията по спасителното споразумение.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
17:02, 18.02.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Оценката няма заради разногласия между Гърция и международните кредитори, включително например за ново намаляване на пенсиите. Забавянето на прегледа на втората спасителна програма върна призрака на Грекзит. За първите 45 дни на годината от гръцките банки са изтеглени 2 и половина милиарда евро.

До момента Гърция е получила близо 32 милиарда евро от последната спасителна програма - трета по ред от 2010-а насам. До края на юли страната трябва да плати 7 милиарда и половина евро държавен дълг - нещо, което е невъзможно без финансова инжекция.

;
Страхуват ли се гърците от нова финансова криза?

Отново има напрегната ситуация в Гърция, предаде кореспондентът на БНР Катя Пеева. От една страна са кредиторите, които настояват за нови икономически мерки.А те се свеждат до ограничаване на разходите в държавния сектор - орязване на заплатите и пенсиите, намаляване на облагаемия минимум, който е 12 хиляди евро за семейство и вдигане на ДДС върху стоките, които до сега са а на 13%, увеличаване на данъците върху недвижимите имоти и наемите.

Тази несигурност създава негативни аспекти в икономиката. От една страна върху потенциалните инвеститори, които се страхуват да финансират при неясна данъчна облагаемост.

Гърците живеят в постоянен страх, че ще се достигне до орязване на влоговете в банките и за това отново теглят пари, които ги държат в къщи. Това създава трудности и на банковата система.

Освен това е в сила вече и законът, че на длъжниците към държавата им блокират личните влогове, докато не си изплатят задълженията. И гърците държат пари в брой у себе си. По този начин се прикриват също приходи и не се плащат данъци. За това и констатацията, че са изтегляни 2 милиарда и половина от банките само за месец и половина, а също така и много повече въобще не се внасят. Влагат ги в недвижими имоти.Както и много българи купуват жилища и вили в северна Гърция в близост до морето.

Въпреки това не мога да кажа, че ситуацията се повтаря от 2015 година. Еврозоната не би рискувала да изключи и Гърция след Брекзит. Гърция е и основния филтър на мигрантите към Европа. Не би могло да се изключи страна, която е външна граница и да се остави неконтролиран вход към Европа.

На енергийната карта също не може да се допуска напускане на Гърция, защото се строят важни обекти.

Изгражда се Трансадриатическият газопровод, който е стратегически за Европа.

Очаква се да се вземе едно политическо решение за продължаване на финансовата помощ към Атина.

За това темата за връщането на драхмата е повече игра от страна на опозицията тук, отколкото реален сценарии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасяват главен път Е-79 в района на Кресна през март
Обезопасяват главен път Е-79 в района на Кресна през март
Столичани са използвали 20% повече топлинна енергия през януари
Столичани са използвали 20% повече топлинна енергия през януари