НОВИНИ

В „Още от деня“: Финансови експерти за сделката с ЧЕЗ

В студиото на „Още от деня“ гостуваха бившият министър на финансите Христина Вучева и енергийният експерт Еленко Божков. Те се обединиха около мнението, че промяната на собственика не засята регистрираното в България юридическо лице на „ЧЕЗ“ и съответно - лиценза му за работа. Вижте повече:

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 27.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Всичко е нелепо в цялата тази работа, заяви Христина Вучева. На първо място тя подчерта, че поведението на самата „ЧЕЗ“ е странно.

Христина Вучева: Една година да твърдиш, че продаваш такова предприятие и изведнъж да обявиш, че го продаваш на никому неизвестната гражданка и фирма, е нелепо. Всички реагираха, което е приятно.

Заедно с нагнетяването на напрежението около сделката се получи консолидация в обществото за подозрение около сделката и нейната прозрачност, заяви Божков.

Еленко Божков, енергиен експерт: Винаги може да се намерят причини за бездействие.

Вучева оредели медийните изяви на собственичката на „Еником“ като опит една ненормалност да се представи като нормалност.

Христина Вучева:Най-смущаващото от всичко е общата ни реакция - от една година слушаме за тази продажба. Защо не реагирахме през това време?

Божков припомни, че през 2011 и 2012 г. при управлението на Борисов държавните дялове в ЕРП-тата като „ЧЕЗ“ са продадени. Еленко Божков и Христина Вучева се обединиха около мнението, че промяната на собственика не засята регистрираното в България юридическо лице на „ЧЕЗ“ и съответно - лиценза му за работа.

Вучева заяви, че ДАНС не може да се намеси превантивно в подобни сделки.

Божков обясни, че една банка може да даде заем, ако има фирма-гарант. Вучева добави, че в случая единствената гаранция може да бъде Законът за изпиране на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникари спасиха пет деца от закъсал в преспите автобус
Пожарникари спасиха пет деца от закъсал в преспите автобус
По-ниско ниво на безработицата във Варненска област през януари
По-ниско ниво на безработицата във Варненска област през януари