НОВИНИ

В Перник излязоха на протест срещу мините

Перничани излязоха на протест срещу мините. От години в града имат сериозен проблем с незаконния добив на въглища. През 2015-та дори се стигна до обявяване на бедствено положение и евакуиране на хора от къщите им. Жителите на Перник са недоволни, че не се предприемат мерки срещу въгледобива, който заплашва домовете им.

Боряна Анева
от Боряна Анева
11:43, 01.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

За пореден път перничани се "съюзиха, за да спасят това, което е останало от техните домове. Този път с каски и лопати. Искат да бъдат чути от държавата, която години наред на предприема нищо срещу незаконния въгледобив. Настояват за неговото криминализиране, както и изкарване на урбанизираните територии от концесионните граници.

Галя Гергинова - организатор на протеста
"Не на шега само лъжи и шеги получаваме от нашите политици. Няма никакви политики, които да променят живота ни с минно-добивната дейност".

Йордан Йорданов
"То с багери копаят. Къщите започват да поддават. Има подпочвена вода. Ще почнат свлачища. Тогава ли трябва да обърнем внимание?".

Галя Гергинова - организатор на протеста
"Да поставим някаква граница в нашия диалог. Да се знае дотук живеят хора и тук няма да се добиват въглища поне за 50 години.Ние знаем,че в Перник има въглища, най-вероятно и тук под нас има въглища това означава ли,че трябва в даден момент от живота си ние да седим и да очакваме някой да дойде и да каже - днес тези въглища не ми трябват. Ти днес не си ми важен".

д-р Александър Александров - областен управител на Перник
"Към днешна дата аз смея да кажа,че сме активизирали усилията си във връзка със спирането на тези набези. Съвсем активно участие взимат органите на МВР".
Жечо Станков - зам.-министър на енергетиката
"Работната група състави текстовете буквално за десетина дена и министърът на енергетиката ги изпрати към Министерство на правосъдието, където работят върху цялостния закон, който да инкриминира незаконния добив.

А докато това се случи тези домове ще продължат да бъдат без стопани, а пукнатините ще напомнят за това, което не се е случило години наред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храните за децата в Силистра - по стандарт
Храните за децата в Силистра - по стандарт
Гърция обсъжда проектозакон за миграцията
Гърция обсъжда проектозакон за миграцията