НОВИНИ

В Плевен реставрираха ценен роял

Ценен роял на 42 години беше реставриран в Плевен. Идеята е на пианистката Дора Делийска, подкрепена от Плевенската филхармония. Музикантката има международна кариера, а възстановяването на рояла е нейна дългогодишна мечта.

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 28.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Роялът е изработен в Австрия и попаднал в Плевен през 80-те години на миналия век, пази се в Драматичния театър. Според специалисти инструментът е уникат и такива има само няколко в света. Използван е сравнително рядко, най-вече по време на Лауреатските дни „Катя Попова". Сега роялът отново е на сцената, а по него работи един от най-добрите виенски майстори на клавирни инструменти.

Сибрен ван Хоф: "Инструментът е на 42 години и е направен по-стабилен и хубав начин. Самото състояние на инструмента е все още е много добро. Моята работа е да го накарам да засвири отново по брилянтен и емоционален начин".

Родената в Плевен пианистка Дора Делийска от 17 години живее във Виена. Мечтата ѝ да покаже пред камерна публика възможностите на уникалния роял вече се сбъдна.

Дора Делийска, пианистка: "Роялът е Бйозендорфер Империал. Специалното за него е, че има допълнителни клавиши в долния регистър на инструмента. Все още се правят такива инструменти, но този, който е в Плевен, е от 1975 година и е с един специален капак и под него са допълнителните клавиши".

Желанието на пианистката е да се провежда ежегоден фестивал на клавирното изкуство в града, като творбите се изпълняват на рояла уникат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Начало на активни ремонти в столицата
Начало на активни ремонти в столицата
България очаква 11 милиона туристически посещения през лятото
България очаква 11 милиона туристически посещения през лятото