НОВИНИ

В пловдивското село Брестовица са готови да приемат сирийско семейство

Мъж на име Кемал е предложил да приюти в пловдивското село Брестовица изгоненото семейство сирийски бежанци от гр. Елин Пелин. От служба ГРАО на община Родопи потвърдиха за "По света и у нас", че преди месец мъжът е представил нотариален акт за къщата, в която да бъде настанено семейството. Други официални данни за евентуалното им настаняване в Брестовица за момента няма.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 26.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Семейство Джабер е избрало да се настани в пловдивското село Брестовица, където бащата Фахим и синът му ще работят в местния дърводелски цех. Кметът на селото обаче беше категоричен, че не е запознат с подобни намерения.

Любен Радев, кмет на село Брестовица: Днес за първи път чух ...Не съм виждал сирийци в Брестовица, никой не се е свързал с мене. Ще видим от тук нататък, това са някакви изказвания на трето лице, доколкото разбрах.

От служба ГРАО са разяснили на мъжа, пожелал да даде къщата си на сирийското семейство, че трябва да представи писмо от Агенцията за бежанците, за да се регистрират те на територията на общината, както и решение за статута им. Впоследствие обаче мъжът не се е върнал в административната служба. Жители на селото бяха убедени, че сирийците няма да бъдат зле посрещнати, както в Елин Пелин.

Атанас Захов: Човекът си търси някакво леговище, така да се каже. Да може да си отгледа семейството и да живее нормално. Няма нищо лошо в това. И те са хора като нас.
Здравка Мерджанова: Даже в детската градина имаме деца, които не са бежанци, но са от други държави. Така че се приемат нормално от деца и от колеги. Стига да разрешава законът и да имат нужните документи.

Вероятно до дни ще стане ясно дали семейството, жертва на на ксенофобски настроения, ще намери своето убежище в пловдивския край.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици създават бизнес стратегии за опазването на околната среда
Ученици създават бизнес стратегии за опазването на околната среда
Международен семинар по контратероризъм във Варна
Международен семинар по контратероризъм във Варна