НОВИНИ

Последни мащабни разкопки на Небет тепе в Пловдив

До края на септември ще приключи археологическото проучване на Небет тепе в Пловдив. Това съобщи директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов при старта на кампанията за тази година. Разкопки в големи мащаби през следващите години няма да има, за да може да се консервира и експонира откритото досега.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
18:30, 26.06.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

През последните четири години община Пловдив финансира проучването на Небет тепе. Целта е да се създаде реална карта на останките от крепостите строени на хълма от най-дълбока древност до средновековният период.

Иван Тотев – кмет на Пловдив
"Всеки културен пласт да получи заслужено внимание и уважението, което заслужава в това сакрално място на Пловдив. Говорим за нещо, което ще бъде достъпно за всеки един гражданин."

Представянето на старините изключва вдигането на бутафорни стени - обеща кметът на Пловдив. За да има по-добър достъп до крепостта, ще се изгради и нов маршрут в Стария град.

Вече се разработва и проект за връзка между арменската църква "Сурп Кеворк" и Небет тепе.

Археолозите ще поискат да се ограничи достъпът, след като приключат разкопките до разчистените останки от свободно преминаване.

Костадин Кисьов – директор на Археологически музей – Пловдив
"Свобода – несвобода, това е паметник от национално значение. Има си изисквания за неговото стопанисване и експлоатиране, както във всяка друга сфера."

От Общината обещаха догодина крепостта на Небет тепе да бъде разчистена и да е основен обект в туристическата карта на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Сделка с Грипените няма
Стефан Янев: Сделка с "Грипените" няма
Удивителният свят на морското дъно може да бъде видян в Бургас
Удивителният свят на морското дъно може да бъде видян в Бургас