НОВИНИ

Италия спасява две банки със 17 млрд. евро

Италианското правителство инжектира 17 милиарда евро на данъкоплатците в две регионални банки, застрашени от фалит след като Еврокомисията одобри операцията. С парите ще бъдат спасени здравите активи и ще бъдат отписани рисковите дългове. Здравите активи преминават към най-голямата италианска банка Интеза Санпаоло, която ги придоби за символичната цена от едно евро. След новината за спасяването доходността по облигациите в Еврозоната спадна с няколко процентни пункта.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:50, 26.06.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Близо 10 000 работни места в Италия и почти 900 зад граница в общо 960 офиса - това придобива срещу едно евро Интеза Санпаоло. Новият собственик предвижда ликвидиране на изпадналите в затруднение "Банка пополаре ди Виченца" и "Венето банка", затваряне на 600 клона и доброволно напускане на 3 900 служители. Пет милиарда от държавните пари ще бъдат изплатени незабавно за оперативни разходи и доброволните напускания. Останалите 12 милиарда са за съмнителните кредити.

Паоло Джентилони - премиер на Италия: "Кризата достигна равнище, което изисква спасителна намеса за избягване на очевидните рискове от хаотичен срив. Намесата е в полза на притежателите на сметки в тези две банки, в полза на работещите в тях и като цяло в полза на икономиката на района".

Интеза изтъква ползите за два милиона домакинства, 200 хиляди предприятия и трудовата заетост на три милиона италианци. След новината за спасяването доходността по 10 годишните дългови книжа на Италия спадна с 3 базисни пункта, а в останала Еврозона - с 1-2 пункта.

Никола Бори - икономист: Като икономист малко се тревожа, че решението на правителството да спаси тези две малки банки ще хвърли сянка върху шанса за банков съюз в Европа, така че депозитите да бъдат гарантирани на европейско равнище. След това решение Германия няма да се съгласи, а това е проблем, защото Италия трудно ще гарантира депозитите сама".

Редовите данъкоплатци обаче виждат и други проблеми.

Сандро Семенцато - бивш банков служител: "Според мен отново замитаме праха под килима. Проблемът е в банковия ни мениджмънт, казвам го от личен опит. След едва година и половина работа администратори си тръгват с бонуси от 42-46 милиона евро".

Финансовата инжекция в Интеза избягва последици за внимателно следения индекс за устойчивостта към кризи на банката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камерен концерт за пациенти пред Онкологичния център в Русе
Камерен концерт за пациенти пред Онкологичния център в Русе
Недостиг на медицински сестри в детските ясли в Пловдив
Недостиг на медицински сестри в детските ясли в Пловдив