НОВИНИ

Недостиг на медицински сестри в детските ясли в Пловдив

Липсата на медицински кадри в Пловдив застрашава съществуването на общинските детски ясли в града. Ако остане без медицинска сестра, групата трябва да бъде закрита. Проблемът излезе наяве първо в яслата в квартал „Коматево", където спешно беше изготвен спасителен план за летните месеци.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
17:46, 26.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В яслата в „Коматево" временно ще работят по график медицински сестри от другите детски заведения в района, обясни кметът на „Южен" Борислав Инчев. През това време и той, и родителите продължават да търсят чрез обяви и познати нови медицински кадри. Не се изключва възможността да са пенсионерки.

Борислав Иначев, кмет на район „Южен": Единствено да е медицинска сестра или акушерка. Опит в случая дори не се изисква, най-важното е да го има това като образование. Възнагражденията са 540 лв., като следва да отбележа, че от първи юни това възнаграждение ще бъде увеличено с 30 лв. и ще стане вече 570 лв. В общинската администрация е предвидено и възнаграждение за т.нар. клас прослужено време в зависимост от това колко години имаш стаж.

Медицинските кадри се пренасочват към частните болници, където заплатите са по-високи. В детските ясли, обаче, предимството е, че през почивните дни не се работи и няма нощни дежурства, посочва сестра Светлана Иванова. От 12 години жената работи в детска ясла „Слънчо".

Светлана Иванова, медицинска сестра в детска ясла „Слънчо": За да се работи тук, трябва наистина да се обичат децата. Това е единственото, което може да ги привлече, защото работата в болница е свързана с отрицателни емоции. Тук положителните емоции са много. Но ми се струва, че въпреки това ниското заплащане е това, което ги отдръпва от този сектор.

На три от колежките на сестра Иванова в детска ясла „Слънчо" също предстои да се пенсионират тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия спасява две банки със 17 млрд. евро
Италия спасява две банки със 17 млрд. евро
Прокуратурата: Агенцията по лекарствата затваряла аптеки по поръчка на Марешки
Прокуратурата: Агенцията по лекарствата затваряла аптеки по поръчка на Марешки