НОВИНИ

В Провадия пак ще има минерални бани

Минералните бани в Провадия ще бъдат възстановени, въпреки ниската активност на провелия се преди месец референдум. Това заяви днес областният управител на Варна Стоян Пасев по време на заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район. До края на лятото трябва да бъдат гласувани промени в закона за водите, които ще позволяват на общините да ползват ефективно термалните си води.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
19:42, 27.06.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
В Провадия пак ще има минерални бани

Солените минерални извори на територията на Провадия са едно от богатствата на града. В миналото там е имало изградени минерални бани, които са привличали туристи от страната и Европа. През май жителите на Провадия участваха в местен референдум за съживяването на балнеотуризма в града.

Стоян Пасев, областен управител на Варна

“15 или 17 процента достигна референдума, но въпреки всичко кметът на Провадия ще се съобрази с референдума, тоест там ще се възобновят тези минерални басейни.”

Възстановяването на минералните бани обаче е скъп проект. Пречки има и в закона.

Стоян Пасев, областен управител на Варна

“До края на лятото, може би докато излязат в съдебна ваканция, трябва да се гласуват промените в закона. Общините, всичките, които се намират на Североизточен район, да ползват всяка една поотделно тези природни богатства.”

По данни на Министерството на туризма и Летище Варна, това лято в града и близките курортите ще почиват близо 2 милиона туристи. За да задържим интереса им, трябва да се инвестира в развитието на Варна и превръщането ѝ в достъпен и атрактивен туристически център, смятат представители на бизнеса.

Стоян Пасев, областен управител на Варна

“Успяхме да отворим 1-во и 2-ро кейово място на пристанището. Идеята на кмета на община Варна и моята е да отворим до 5-о кейово място да се приобщи към градската зона, тоест да се направят различни видове атракциони, да е отворен градът и морето да е отворено за посетители.”

Областният управител припомни и ангажиментът, който третия кабинет Борисов пое в предизборната си кампания за изграждане на Околовръстно трасе, което да осигури бърз и качествен транспорт на туристите към курортите, без да попадат в градския трафик. Идеята не е нова, но Пасев изрази надежда, че проектирането на трасето ще стане факт до началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ предупреждават Асад за нова химическа атака
САЩ предупреждават Асад за нова химическа атака
Георг Георгиев: Всяка една спекулация за договора с Македония вреди на процеса
Георг Георгиев: Всяка една спекулация за договора с Македония вреди на процеса