Едногодишно проучване на рибите и мидите в Черно море показва, че те са чисти, а концентрацията на токсични елементи в тях, както и в сладководните риби, е под стойностите, допустими в Европейския съюз. Проучването, проведено от Министерството на околната среда и водите, обхваща водите на Черно море, Варненското и Бургаското езеро, река Дунав и язовир "Мандра".
Изследвани са най-разпространените местни видове риба. Сред тях са кефала, каята, трицоната, сафрида, чернокопа, хамсията и зарганата в Черно море, както и мидите, а от сладководните са изследвани каракуда, платика, бабушка, шаран, таранка, сом, скобар, моруна и бяла риба. Най-високо съдържание на токсини има в мидите, по-малко – в черноморската риба, а най-чиста е сладководната. Всички едногодишни анализи показват обаче, че те са под регламентираните стойности и консумацията им не носи опасности за човешкото здраве.