САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

В Рилския манастир отбелязаха 1070 години от смъртта на Св. Иван Рилски

Днес Българската православна църква почита църковния празник Успение на Св. Иван Рилски, който е създател на Рилския манастир. Днес се навършват 1070 години от смъртта на светеца, който е обявен за небесен покровител на българския народ. Десетки миряни се стекоха в манастира, за да запалят свещичка и да се помолят за здраве. Българският парирах Неофит отслужи Светата литургия в манастирската църква.

от ​Ирина Николова
17:12, 18.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Иван Рилски е роден около 867 година в село Скрино, край Дупница. Още на 25 години раздал наследството си на бедни и приел монашески живот. Основателят на Рилския манастир е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася на целия Балкански полуостров.

- Чувствам се много щастлива, че съм тук. Снощи бяхме тук страхотно усещане.

- Да дадем почит на нашия светец и спасител Св. Иван Рилски, който ни закриля непрекъснато. Ние го чувстваме, усещаме го.

Патриарх Неофит отслужи Светата литургия и благослови българския народ.

Патриарх Неофит: Нека всички българи бъдем честити, че имаме такъв небесен покровител като Св. Иван Рилски, който ни дава светъл пример на истински християнски живот и любов към вярата и отечеството.

Опашка от чакащи християни да докоснат чудотворните мощи на светеца се извиваше през целия ден в манастирската църква.

Много християни решиха да изминат стръмната пътека над Рилския манастир, за да се изкачат до гроба на Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял. Смята се, че който успее да мине през нея ще получи опрощение на греховете си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тютюнопроизводители все още чакат пари за миналогодишната реколта
Тютюнопроизводители все още чакат пари за миналогодишната реколта
​И АБВ номинира официално ген. Румен Радев за кандидат-президент
​И АБВ номинира официално ген. Румен Радев за кандидат-президент