НОВИНИ

​В Рилския манастир ще се честват 1070 години от кончината на Св. Йоан Рилски

Големи църковни празненства ще се състоят на 18 август в Рилския манастир за 1070 години от кончината на основателя на Рилската света обител и небесен покровител на българския народ - Св. Йоан /Иван/ Рилски Чудотворец, който е починал през 946 г.

bnt avatar logo
от БТА
14:56, 16.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
рилския манастир честват 1070 години кончината йоан рилски

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Светата литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. Литургията е от 9.30 часа и в нея ще участват много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от поместните православни църкви, които ще изпратят свои представители за честванията. Празникът ще започне още на 17 август. Вечерното богослужение ще е от 17.00 часа с отслужването на малка Вечерня. Тя ще е от 19.00 часа, а от 20.00 часа е началото на Всенощното бдение.

В памет на годишнината архиереите, които са гости на празненствата, ще получат в дар специално изработени енголпия с лика на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите ще имат възможността да посетят църковно-историческия музей. Там ще им бъде представена и новата витрина с църковна утвар, дарена на БПЦ и предоставена на Светата обител за реставрация и съхранение от Светия синод през 2015 г., както и да разгледат галерията с икони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бан Ки-мун иска наследникът му да е жена
Бан Ки-мун иска наследникът му да е жена
Отцепиха района около бензиностанция в Пловдив заради сигнал за изтичане на газ
Отцепиха района около бензиностанция в Пловдив заради сигнал за изтичане на газ