НОВИНИ

В Шумен "осиновяват" паметници, за да се грижат за тях

В Шумен стана традиция да осиновяват паметници, за да ги поддържат,но и да запазят паметта за бъдещите поколения. Инициативата не е нова, но вече дава резултати. Войнишките паметници се поддържат, а на празниците пред тях винаги има цветя.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Здравка Русева
15:30, 04.05.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Един от паметниците,посветени на загиналите във войните, е в центъра на Шумен – предпочитано място за всички официални церемонии градски събития.

Мишо Йорданов, военен историк
„Неговият смисъл е на 6 пилона да бъдат изписани имената на загиналите във войните шуменци, започвайки от Руско-турската война. На първия пилон, точно зад мене, са изписани имената на 5 човека, загинали като опълченци в Руско-турската война. Следващите имена са на загиналите в Сръбско-българската война. Следват много имена на загинали от шуменските полкове и най-много са имената на загиналите във Втората световна война."

През годините и този паметник не беше пощаден от алчността и безхаберието. Беше откраднат лавровият венец, в който беше забит меч, символ на воинската слава. Възстановяването стана благодарение именно на традицията за “осиновяване”. В това се разчита и за поддържането му в бъдеще.

Мишо Йорданов, военен историк
„Желанието на тази шуменка родолюбка да осинови този паметник, като се грижи за него и по поддръжката му и по почистването му. Ще видите част от имената почват да избледняват.“

Инициативен комитет е подел акция по възстановяването на Паметника на VII преславски полк, военното подразделение, което е записано със златни букви в историята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Николай Петров обеща да надгради постигнатото до момента
Министър Николай Петров обеща да надгради постигнатото до момента
​Румен Порожанов пое поста на министър на земеделието, храните и горите
​Румен Порожанов пое поста на министър на земеделието, храните и горите