НОВИНИ

В Стара Кресна отбелязаха​ 140 години от Кресненско-Разложкото въстание

140 години от Кресненско-Разложкото въстание отбелязаха днес в село Стара Кресна. Въстанието избухва на 5 октомври 1878 година и е потушено през пролетта на следващата година. Тържествата се проведоха под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
15:25, 05.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Преди 140 години отряд от стотици въстаници атакува османски гарнизон, който бил разположен при кресненските ханове. Така се поставя началото на Кресненско - Разложкото въстание. Според историци, това е първият въоръжен опит на местното население да се противопостави на Берлинския конгрес.

Елена Александрова, Регионален исторически музей в Благоевград: С това въстание искат да демонстрират, че повече няма да се съобразяват с несправедливостите, които се вършат срещу населеното в Македония.

От всяка къща в Кресна се развяваше българското знаме, а честванията започнаха с литургия, която отслужи неврокопският митрополит Серафим.

Неврокопски митроплит Серафим: Най-добрата почит, която можем да отдадем на тези, които не успяха да живеят в свобода, но я извоюваха за нас е да бъдем наследници не само по място на живеене, по родословие, но по дух и вяра.

В село Стара Кресна, от където тръгва въстанието беше открита паметна плоча, а хората разказаха, че са горди потомци на тези, които са дали живота си за свободата.

Марта Каралийска: Тук е пукнала първата пушка и много хора са загинали, но сме свободни, за да сме щастливи днес и горди.

Днес тук отбелязаха още един празник - 40 години от обявяването на село Гара Пирин за град Кресна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посещение на министъра на външните работи на Тунис у нас
Посещение на министъра на външните работи на Тунис у нас
Франция се прости с легендата Шарл Азнавур
Франция се прости с легендата Шарл Азнавур