НОВИНИ

Изложба на съвременно китайско изкуство представят в НХГ

Националната художествена галерия представя съвременното китайско изкуство в изложбата "История и действителност". Над 10 художници разкриват с изразните средства на живописта, графиката и инсталацията гледните си точки върху миналото и настоящето на Китай и на света. Участниците в изложбата са известни съвременни творци от различни провинции в Китай. Изложбата може да бъде разгледана до 18 ноември.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:43, 05.10.2018
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Цветовете. Израз на емоция. Но в Китай те са препратка и към философията на живота, и послание за бита.

Джао Ли, куратор на изложбата: Изложбата разказва за традициите в историята и как те се превръщат в съвременност. От друга страна представя действителността и начинът, по който размишляваме за нея. Концентрира се повече върху връзката с живота. Картините пресъздават най-битовата част всъщност и именно по този начин можем да видим как изглежда съвременен Китай.

Със специалния за китайската традиция туш художниците рисуват образите на деца, пейзажи, планини, а връзката между човека и природата често е на преден план.

Ю Рондъ, художник: Освен традиционните елементи, които виждате, ние, китайските творци се опитваме да възприемаме част от творчеството и тенденциите в Запада и именно чрез тази комбинация между двете успяваме да разкрием най-истински себе си.

Освен картини посетителите ще могат да видят скулптури, инсталации и триизмерни творби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене
Протест срещу ремонтите в центъра на София
Протест срещу ремонтите в центъра на София