НОВИНИ

Очаква се повишение на речните нива в целия Дунавски басейн

През следващите два дни вследствие на валежите са възможни краткотрайни повишения на речните нива в целия Дунавски басейн, съобщава Басейнова дирекция "Дунавски район" в Плевен.

bnt avatar logo
от БТА
12:53, 03.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
очаква повишение речните нива целия дунавски басейн

Значителни ще бъдат повишенията в следобедно-вечерните часове на 3 юни и през нощта срещу 4-ти във водосборите на реките Дългоделска Огоста и Ботуня - притоци на р. Огоста; р. Искър - в средното и долното течение; в планинските части от водосборите на реките Вит и Осъм; Росица (в целите водосбори на притоците й - Багарещица, Негойчевица, Лопушница й Видима).

През нощта на 3 срещу 4 юни са възможни локални поройни наводнения в горното течение на р. Янтра и във водосбора на притока й Росица.

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

На 5 юни нивата на реките в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане ще има повишения в средните и долните им течения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 3, 4 и 5 юни ще бъдат над средните стойности. От следобедните часове на 3 и 4 юни ще има по-значителни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. "Панчарево", реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато, Батулийска, Малък Искър, Златна Панега, Гостиля и в средното и долното течение на основната река.

За Янтра водните нива ще бъдат над средните стойности. Значителни се очаква да бъдат повишенията на 3 и 4 юни в горното течение на основната река (при Габрово и Велико Търново) и във водосбора на притока й р. Росица.

За Русенски Лом в долното течение на реката на от днес до 6 юни водните количества ще бъдат над средните стойности. През следващите дни са възможни повишения на речните нива във водосбора на р. Русенски Лом, като по-съществени се очаква да бъдат повишенията на 4 юни във водосбора на притока ѝ р. Черни Лом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко повече от половината прокурори гласуваха за свои представители във ВСС
Малко повече от половината прокурори гласуваха за свои представители във ВСС
Без коли до Болата край Каварна
Без коли до Болата край Каварна