НОВИНИ

ВАП възложи на КЕВР незабавна проверка на ВиК-мрежата в цялата страна

Върховна административна прокуратура /ВАП/ възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ извършването на незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация /ВиК/ в страната, включително изграждане на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

вап възложи кевр незабавна проверка вик мрежата цялата страна
bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 19.02.2020
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Проверката се извършва предвид голямата обществена значимост на проблема, тъй като се засягат значими обществени интереси – според чл. 1 от Закона за водите /ЗВ/ , водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане /ЗСП/, а ВиК-услугите са дейности от обществен интерес (чл.3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги /ЗРВКУ/.

Ще бъде проверено изпълнението на дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнеспланове, задължителни за ВиК-оператора, както и влаганите материали, които съответстват по качество, предназначение и са придобити от ВиК-оператора за влагането им в отчетените работи.

Другата проверявана област е годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК-услуги,включително и за намаляване на загубите на вода заложени в бизнесплановете.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР да се изпрати на ВАП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От архива: Пуйо - последният автентичен глашатай
От архива: Пуйо - последният автентичен глашатай
240 огнища на африканска чума по свинете в румънския окръг Гюргево
240 огнища на африканска чума по свинете в румънския окръг Гюргево