НОВИНИ

Съдът разреши спорен строеж край плажа на Синеморец

Преди дни Върховният административен съд отхвърли забраната за строителство на жилищна сграда край плажа на Синеморец. Причина екоинспекцията да спре преди години строежа е, че част от терена попада в границите на природен парк "Странджа".

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 29.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

След четири години съдебни дела Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора. Аргументите са, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди "Странджа" да бъде обявен за природен парк.

инж. Тонка Атанасова - директор на РИОСВ: Ние смятаме, че част от имота попада в парка, но с решението на 4-членния Върховен административен съд, в който има становище на експерт, направена е експертиза, се казва, че имотът е урбанизиран много преди заповедта, с която е обявен паркът като природен парк.

На метри от устието на Велека ще продължи започналият през 2015 г. строеж на голяма жилищна сграда. Според археолога Атанас Орачев освен застрояването, има и друг скандал - незаконното разкопаване на могила, където е намерено уникалното „Синеморско съкровище", а на около 200 м и древна тракийска крепост. Според учените на това място е разположен цялостен завършен археологически комплекс.

Атанас Орачев, археолог: Самият район показва, че трябва да бъде детайлно проучен, и тук да се направят контролни сондажи, за да се види, за съжаление там бетонът е излят, там вече нищо не може да се направи.
Владо Наумов - жител на Синеморец: Никой не е против строителството, но да не се строи там, където не е редно.

По телефона собственикът на терена Недялко Гинин заяви, че ще възобнови строителството след време, тъй като има съдебно решение от последна инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берлин се бори с растящите наеми
Берлин се бори с растящите наеми
Новият сериал на БНТ „Денят на бащата“ започва на 18 февруари
Новият сериал на БНТ „Денят на бащата“ започва на 18 февруари